Azon ételérzékenyek is használhatják a mindennapi sütéshez, akiknek valamilyen oknál fogva korlátozniuk kell a magas rostfogyasztást illetve nem fogyaszthatnak hajdina alapú termékeket. A lisztkeverék segítségével könnyedén készíthető gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, valamint zsírszegény édes és sós pékáru, sütemény is! Galette, rétes, kakaós csiga, lángos, fánk, keksz, galuska, gofri, pita, zserbó stb.
Felhasználási javaslat:
Pita recept
Hozzávalók (4 db pitához):
- 250g Szafi Free Hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 5g só
- 3g porélesztő
- 280g langyos víz;
- + 3g liszt a gyúráshoz és a formázáshoz
- + 1 g olaj a sütés előtti kenéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük rá a vizet és fakanállal keverjük, míg besűrűsödik.
Ezután fedjük le az edényt és pihentessük a tésztát 30 percig. Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 4 egyenlő súlyú darabra. Nyújtsunk mindegyikből 14 cm átmérőjű körlapot. Rakjuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük le a tetejüket az olajjal.
Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel, gőz nélkül, 20 perc. Ha kivettük őket a sütőből, még kemények lesznek, ahogy hűl, úgy puhul.
Megjegyzés:
Előfordulhat, hogy nem mindegyik fog sütés közben akkorára megemelkedni, hogy „zsebe” legyen, de késsel megvágható, és nagyon jól teletölthető.