Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származik. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Magok Anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből. Teli van fehérjékkel, tartalmazhatja az összes aminosavat, és gazdag lehet lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás lehet. Kinézetre leginkább a kuszkuszra hasonlít. Sokoldalúan használható, akárcsak a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű.
Összetevők: 100% fehér quinoa
Felhasználása: Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
- Áztasson be egy bögre quinoát kétszer annyi vízben 5-10 percre, hogy az esetleges keserű íz teljesen kioldódjon belőle.
- Csepegtesse le és mossa át.
- Tegye egy edénybe, öntsön rá másfél bögre vizet, adjon hozzá fél teáskanál sót.
- Forralja fel, majd fedje le egy szorosan záródó fedővel.
- Kis lángon főzze 15 percig.
- Vegye le a tűzről, és lefedve hagyja állni 5 percig.
- Keverje fel villával és tálalja.
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Származási hely: Peru