Főtt, héjnélküli gesztenye.
Felbontás után azonnal fogyasztható.
Felbontás után hűtőben kell tárolni.
Amennyiben mikró sütőben melegítjük, használjunk speciális edényt.
HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ,TARTÓSÍTÓSZERT,ADALÉKANYAGOT NEM TARTALMAZ.
A szelídgesztenye főként Dél-Európában közkedvelt étel. Édes lisztes magvát különböző módon elkészítve fogyasztják: főzelékhez adják, sőt liba-és kacsasültet is töltenek vele.
A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot – 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb.
100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül
- 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt.
- 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele.
- Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz.
- Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg),
- 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz.
- A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
- Nagy káliumtartalma megnyugtatja a beleket és pótolja az elvesztett ásványokat.
A gesztenyét bármilyen formában készítjük el, gyógyhatása mindenképpen van. Nyugtatólag hat az érzékeny nyálkahártyára, de a leveléből vagy a gyümölcsből készült főzetet is szívesen fogyasztják a téli meghűlés idején.
Kiszerelés: 100g