BIORGANIK BIO ZAB
A zab gyomnövényként kezdte pályafutását, majd a Római Birodalom idején nagy mennyiségben kezdték termeszteni, elsősorban takarmányozási célra. Manapság leginkább pelyhesített formában, kásaként vagy lisztjét használják, de Belgiumban még sört is főznek belőle.
Jelentőség, hatások:
- Rosttartalmának köszönhetően kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre.
- Lassítja a cukor felszívódását a bélben és a gyomor kiürülését, csökkenti az éhségérzetet és növeli a teltségérzetet, ezért azoknak, akik fogyni szeretnének, érdemes köretként zabot fogyasztani rizs helyett.
- A cukorbetegek diétájába is érdemes beilleszteni.
Ugyancsak a rostoknak köszönhetően segíti a bélműködést és csökkenti a székrekedéses panaszokat.
Kutatások a bőrgyógyászat területén is jótékony hatásairól számolnak be, illetve általános gyulladáscsökkentő hatása is lehet.
A vitamin és ásványi anyagok közül tartalmaz E-, B1-, B5- és B9-vitamint, vasat és magnéziumot. A többi gabonához képest magas a fehérjetartalma.
Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal.
Felhasználás: Megfőzve fogyaszthatjuk köretként vagy kásaként, zöldségekkel, gyümölcsökkel, édesen vagy sósan. Töltött, rakott ételek készítéséhez is felhasználhatjuk. Főzési ideje kb. 10-15 perc.
Összetevők: zab*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- Energiaérték:1551 kJ / 368 kcal
- Zsír:6,24 g
- – amelyből telített zsírsavak:0,96 g
- Szénhidrát:61,2 g
- – amelyből cukor:1,3 g
- Fehérje:12,7 g
- Só:0,017 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Ausztria
Bio