Bözödi alakor búza: az élet letisztább forrása.
Vissza a gyökerekhez: vissza a természethez és a minőségi táplálkozáshoz. Az alakor korunk újra felfedezett ősi búzafajtája. Magas vitamin-, ásványi anyag-, rost-, antioxidáns- és esszenciális aminosav tartalom, és alacsony szénhidráttartalom jellemzi. Alacsony gliadintartalma miatt a lisztérzékenyek számára is előnyös lehet.
Összetevők: teljes kiőrlésű alakorbúzaliszt, víz
Az alakorbúzából készült tészta testes, finom ízű. Teljes kiőrlésű, nem nemesített, ősi gabonafajtából előállított, magas rosttartalmú termék, amelyet patinás, magyar, családi műhelyünk készített el odafigyeléssel, szakértelemmel és szeretettel – Önnek
A bözödi alakorbúzát felfedező prof. dr. Gyulai Ferenc archaeobotanikus szerint az emberiség legősibb gabonájának a pelyvás alakor számít. A nyolcezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe került búza a római korig meghatározó gabonaféle volt.
A tésztához javasolt receptünk:
Paradicsomos alakortészta magyarosan
Így főzzük a tésztát :
- 100 g tésztához forraljunk fel kb. 1 liter vizet.
- Olajat ne tegyünk bele! 1 liter vízhez kb. 5-18 g sót adjunk.
- A tésztát a már forrásban lévő vízbe tegyük, és 8–10 percig főzzük, hogy félkemény (al dente) állagú legyen.
- Ne mossuk le, csak szűrjük le!
- A főzővízből tehetünk félre egy keveset, azzal hígítsuk a szószt – úgy ízletesebb lesz!