Gluténmentes, ízesítés nélküli natúr rostliszt, amelyet más lisztekhez adagolva jelentősen csökkenthetjük a készétel szénhidráttartalmát. Készíthető belőle bármilyen kenyérféle, péksütemény, piskóta, kalács stb.
Felhasználási javaslat:
-97 %-al csökkentett szénhidrát-tartalmú gluténmentes, rostban gazdag kenyér
Hozzávalók:
- 75 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék
- 12 g Szafi Reform bambuszrost liszt
- 12 g foszfátmentes sütőpor (3 gramm szódabikarbónával helyettesíthető)
- 3 g só
- 2-4 g szárított őrölt fokhagyma (vagy más fűszerkeverék)
- 3 db M-es tojás
- 3 db M-es tojásfehérje
- 90 g langyos víz (20 g vizet helyettesíthetünk 20 g frissen facsart citromlével, úgy még finomabb, lukacsosabb, és fehérebb színű lesz)
Továbbá adható hozzá 1 tk. tojásfehérjepor, hogy szárazabb legyen a belseje. Ez egy alap kenyér recept, ízlés szerint tovább turbózható: magokkal, szárított vöröshagymával, aszalt paradicsommal, olívabogyóval stb.
Elkészítés:
A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük el, majd dolgozzuk össze. 5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Formázható belőle bagett, zsemle, császárzsemle és kifli is, úgy 4 db jön ki belőle. Tetejét éles késsel vágjuk be mélyen.
Sütés:
Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben 60-65 perc. Kifli, zsemle és bagett esetén 175 fokos légkeveréses sütőben 35 perc. Rácson hagyjuk kihűlni, és csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt.