Felhasználási javaslat:
-50%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes kenyér
Hozzávalók (435 gramm):
- 200 g Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
- 4 g Szafi Fitt himalaya só
- 35 g frissen facsart citromlé
- 20 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
- 4 db M-es tojás
- 75 g meleg víz (de nem forró!)
- ízlés szerint szárított fűszerekkel, magokkal, hagymával tovább ízesíthetjük
- kb. + 5 g lisztkeverék a gyúráshoz
Elkészítés:
A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat a robotgép dagasztó spirál szárával dolgozzuk el, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk tovább 1,5-2 percig. (Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de úgy tömörebb, laposabb lesz a kész kenyér). Pihentessük a tésztát 10 percig. (Kissé ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk, ami pihentetés után fog összeállni.) Majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és formázzunk belőle kenyeret. Kenjük le olajjal a tetejét, majd éles késsel vágjuk be tetszőlegesen. Előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig, majd 180 fokon további 30 percig süssük (légkeverés nélkül!). 5 db zsemle, kifli, bagett formázható a fenti receptből, de úgy a sütési idő 200 fokon 40 percre rövidül. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.