Durumbúzából tojás nélkül készült tészta
A durumlisztből készült tészták Olaszországból indultak el európi hódító útjukra. Magyaroszágon a népies nevén „keménybúza” néven ismert gabonaféle kicsit sárgásabb színű, egészségesebb, mint a normál BL-55 néven ismert finomliszt. A könnyebben emészthető, nagyobb rost tartalmú durumliszt keményítőjének glikémiás indexe is alacsonyabb, tehát nem emeli meg fogyasztása után ugrásszerűen a vércukorszintet. Magas fehérje tartalmú lisztjéből a száraztészta készítése során tojás felhasználása nélkül gyártják, így koleszterinérzékenyek is fogyaszthatják. A durumtészta 1-2 perccel korábban elkészül a hagyományos tojásos változattal szemben, és közel kétszeresére duzzad „szaporodik”. Az olaszok „al dente” azaz kicsit roppanósan szeretik
Összetevők: Durum száraztészta, víz