Egyedülálló módon, 1:3 arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amiket a szervezet nem képes magától előállítani, de elengedhetetlen szerepet látnak el annak működésében. A mai táplálkozás fő hiányossága, hogy kis mennyiségű omega zsírsavat tartalmazó ételeket fogyasztunk. A kendermag olaj linolsav/linolénsav aránya megfelel az esszenciális zsírsavak napi beviteléhez javasolt mennyiségnek.
Az esszenciális zsírsavak, fontos építő elemei a sejtmembránnak, de szerepük van a vérnyomás szabályozásának elősegítésében és a gyulladásos folyamatokra történő reakcióban is.
A kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő arányú (1:3) omega-3 és omega-6 zsírsav bevitel nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kockázatát és védik ereinket a zsírok lerakódástól. A kendermag olaj akkor különösen ajánlott, ha egyébként az omega-6 zsírsav bevitelünkre figyelünk a táplálkozás során, mert a kendermagok természetüknél fogva megfelelő arányban tartalmazzák a linol- és linolénsavat.
Főzésnél akkor tartja meg a legtöbb hatóanyagot, ha utólagosan adjuk az ételhez.