A napraforgó hazánk egyik legismertebb haszonnövénye, hagyományosan elsősorban takarmány céljából termesztik, vagy a nagyüzemi étolajgyártás nyersanyaga. A mindenki által ismert, ipari mennyiségben, extrahálással gyártott napraforgóolajnak van viszont egy egészséges, tápláló alternatívája a pusztán mechanikai eljárással hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ennek gyártása igen hatékony, nincs szükség vegyszerek és egyéb adalékok hozzáadására a hozam és a folyamat gyorsítása érdekében, ezért a magok minden értékes tápanyaga megőrződik a feldolgozás során. Ez a gyártási eljárás lehetővé teszi az olajpréselés után visszamaradt – szintén igen értékes, tápanyagokban, rostokban bővelkedő – szárazanyag, a pellet hasznosítását is. Rendkívüli tápértékét laborvizsgálatok igazolják, bűn lenne kidobásra ítélni. A Grapoila termékek gyártása során alkalmazott Zero Waste technológia keretében a pelletből is élelmiszer készül: finom lisztté őrlik és szitálják. Az így kapott gluténmentes napraforgómagliszt alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik, mint az olajban még gazdag napraforgómag, viszont tartalmazza annak értékes ásványi anyagait, vízben oldódó vitaminjait és rostjait. Mivel szénhidráttartalma rendkívül alacsony, valamint természetesen előforduló cukrok is csak elenyésző mértékben fordulnak benne elő, kiválóan beilleszthető szinte bármely diétás étrendbe. Fehérje-, valamint élelmi rost tartalma kiemelkedően magas, és jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, szelént, mangánt, rezet és vasat. A napraforgómagliszt fogyasztásával sok, értékes tápanyaghoz juttathatjuk a szervezetünket. Állagának és lágy ízének köszönhetően a konyhában sokféleképpen felhasználható. Kiváló, egészséges sütőipari adalék, de használhatjuk sűrítőanyagként is krémlevesek, szószok, mártások, mártogatósok készítéséhez. Sütemények, édes vagy sós kekszek, pogácsák vagy kenyerek sütésekor a hagyományos liszt egy része helyettesíthető napraforgóliszttel, ezzel csökkentve a tészta szénhidrát-, növelve fehérje- és rosttartalmát. De keverhetjük akár egész egyszerűen joghurthoz vagy turmixba, és felhasználhatjuk saját készítésű növényi fehérjepor-keverék alapanyagaként is. Bevizsgált, hivatalos gluténmentes minősítéssel rendelkező termék. Vegetáriánus, vegán, gluténmentes, illetve paleolit étrendet követők is fogyaszthatják.
Nagy örömünkre a Grapoila napraforgómagliszt 2020-ban a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén, a Great Taste-en kétcsillagos, kiváló minősítést szerzett.
Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari kiállításának, a párizsi SIAL-nak a keretén belül meghirdetett innovációs versenyben a Grapoila diókrémet a neves zsűri a döntőbe juttatta.
Tömeg | 500 g |
---|---|
marka | |
szarmazasi-orszag | |
mennyiseg-egyseg |
Kapcsolódó termékek
Édességek, rágcsálnivalók
Bettr bio vegán teljes kiőrlésű magvas kréker zöldfűszerekkel 150 g
770 Ft