BIORGANIK BIO NAPRAFORGÓ MAG
A napraforgó őshazája Peru és Mexikó, Európába dísznövényként került, majd felfedezték, hogy a mag magas zsírtartalma miatt nagy mennyiségű olaj sajtolható belőle. Így termesztése széles körben elterjedt.
A napraforgót nem csak olajáért kedveljük, hanem mi és a madarak is szívesen rágcsáljuk.
Jelentőség, hatások:
- A napraforgómag leginkább zsírban gazdag, ezáltal energiatartalma is magas.
- Fogyókúrában ezért nem igazán állja meg a helyét, de alultápláltság esetén például érdemes beépíteni az étrendbe.
- A napraforgómag jó B- és E-vitaminforrás.
- Az ásványi anyagok közül ki kell emelni a szelént és a mangánt, amelyeket igen nagy mennyiségben tartalmazza, illetve flavonoidokat is, amelyek antioxidánsként funkcionálnak.
Felhasználása: Fogyaszthatjuk magában, belekeverhetjük müzlibe, vagy kekszek, péksütemények, kenyerek tésztájába. Megszórhatjuk vele a salátánkat illetve egy zöldségfasírtban is megállja a helyét.
Ledarálva magpástétom készíthető belőle, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk.
Összetevők: napraforgómag*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 2623 kJ / 627 kcal
Zsír: 51,5 g
– amelyből telített zsírsavak: 4,5 g
Szénhidrát: 20 g
– amelyből cukor: 2,6 g
Fehérje: 20,8 g
Só: 0,03 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország.
Bio