BIORGANIK BIO KUSZKUSZ
A kuszkusz marokkói nemzeti étel, mely durumdarából és finomra őrölt búzalisztből készül. Hagyományosan párolva készítik el. A hagyományos kuszkusz viszonylag hosszabb elkészítési időt igényel, a ma forgalomban lévő kuszkusz jelentős része azonban – mint a BiOrganik kuszkusz is – egy jobban előfeldolgozott, gyorsfőzésű változat.
A kuszkusz hántolt, durvára őrölt durumbúzadara, tulajdonképpen nagyon apró tészta. Eredetileg Észak-Afrikából származik. A malomköves őrlés melléktermékeként keletkezett szemcséket liszttel és vízzel elkeverve gyúrták össze nagyon apróra. Ma már szinte kizárólag géppel készítik. Az előgőzölés hatásának köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár főzés nélkül is.
Jelentőség, hatások:
A kuszkusz főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető.
Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt nem kimondottan javasolt.
Felhasználás: Nem igényel főzést, elég, ha fűszerekkel elkeverve, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és letakarva hagyjuk megduzzadni 10-15 perc alatt.
Általában köretként fogyasztják, de töltött ételekhez is ideális vagy süt zöldségekkel elkeverve önálló étel is lehet. Édes változatban is elkészíthető.
Összetevők: durumbúza*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- Energiaérték:1487 kJ / 351 kcal
- Zsír:1,5 g
- – amelyből telített zsírsavak:0,4 g
- Szénhidrát:70 g
- – amelyből cukor:2,5 g
- Fehérje:12 g
- Só:0 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Olaszország.
Bio