BIOGOLD LENMAGOLAJ.
A lenmagolaj Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyeknek antioxidáns hatásánál fogva az egyik legértékesebb olaj.
A lenmagolaj 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie.
A len ebből a szempontból egyedülállónak számít, mivel egyéb élelmiszerekben (pl. szójában, tengeri halakban) sokkal kisebb mennyiségben fordul elő ez a zsírsav, így tehát a len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának.
A lenmagolaj Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olaj.
A lenmagolaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű.
A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, szívbetegség kezelésére, egészséges bőr, haj és köröm megvédésére, ekcéma, pikkelysömör, leégés kezelésére, terméketlenség, menstruációs görcsök megszüntetésére, egyes idegrendszeri betegségek kezelésére. A lenmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére. F vitamint tartalmaz, mely ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat.
A lenmagolaj további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Ez a fitohormon előanyaga azoknak az ösztrogéneknek, amelyek segítik megakadályozni számos tumorfajta kialakulását és terjedését. Sejtvédő, antioxidánstulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.
Hatásos adagja naponta 15-45 ml,
Felbontás után hűtőben tárolandó.
Nem szabad hosszabb ideig eltárolni, mert viszonylag rövid ideig őrzi meg a minőségét, frissességét, ezért érdemes kisebb adagokban, sűrűbben vásárolni belőle. Felhasználási javaslat: hidegen a már megfőzött ételhez adjuk. Salátaöntet készíthetünk belőle, hidegen ételekre csöpögtetve, pl. Joghurtra, zabkására, gyümölcssalátára, sós túrós szendvicsekre, körözöttre, sült krumplira.
- Energiatartalom: 3404 kj / 828 kcal,
- zsír: 92 g
- – ebből telített: zsírsav: 10 g,
- egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g, t
- öbbszörösen telítetlen zsírsav: 64 g
- – ebből Omega-6 zsírsav: 48,5 g
- – ebből Omega-3 zsírsav: 15,5 g.